Dobra organizacja kuchni to podstawa. Ciężko korzystać z zagraconej i niefunkcjonalnej przestrzeni, gdzie kolejne nietrafione gadżety zabierają cenne miejsce na blacie. Istnieje jednak kuchenne akcesoria, które zamiast utrudniać gotowanie, jedynie je ułatwiają – i właśnie takie udogodnienia polecimy w tym artykule.
Zalety wynikające z zastąpienia nieestetycznych, sklepowych torebek na przyprawy schludnymi pojemnikami na przyprawy nie kończą się na ich niekwestionowanym uroku. Każda z nas lubi mieć dobrze zorganizowaną i schludną przestrzeń w kuchni, jednak przede wszystkim liczą się rozwiązania, które nie tylko wyglądają, ale także działają. Przyprawniki na stół to nieodłączny element każdego obiadu, bo, jak wiadomo, każdy z domowników zawsze ma własne preferencje dotyczące ilości soli w potrawach. Równie przydatne okazują się jednak pojemniczki na przyprawy, dzięki którym zorganizujesz miejsce w kuchennej szafce. Szczególnie jeśli dokupisz do nich identyczne etykiety, które nie tylko prezentują się elegancko, ale także pomagają rozróżnić słodką paprykę od chilli.
Silikonowy woreczek do gotowania to niepozorny gadżet, który znacząco ułatwi Ci codzienne gotowanie. W zależności od potrzeb możesz zdecydować się na niewielki pojemnik przydatny w czasie przygotowywania bulionu albo większy woreczek idealny do gotowania jaj, warzyw czy owoców morza. Ile razy robiąc rosół, męczyłaś się później z wyławianiem z wywaru lubczyku, ziela angielskiego czy liścia laurowego? Ten pomysłowy produkt powstał właśnie po to, żebyś nie musiała więcej denerwować się wygrzebywaniem przypraw z zup, sosów czy gulaszy.
To, że temperówka do warzyw nie zajmie dużo miejsca w Twojej kuchni, sprawia, że staje się ona gadżetem idealnym. Urozmaici wiele obiadów, szczególnie w letnie miesiące, kiedy dostęp do świeżych warzyw i owoców jest łatwiejszy. Jeśli do tej pory nie próbowałaś spaghetti z cukinii z pesto z suszonych pomidorów albo tagliatelle z marchewki z sosem bolońskim, koniecznie zaopatrz swoją kuchnię w tę wyjątkową obieraczkę. To świetna opcja dla bezglutenowców oraz dla miłośniczek zdrowego odżywiania. Surowe warzywne spaghetti to zastrzyk witamin i sposób na wyciągnięcie z natury wszystkiego, co najlepsze.
Dodatek świeżej bazylii do sosu bolońskiego albo świeżego tymianku do pieczonych ziemniaków potrafi odmienić każdy obiad. Jeśli chcesz nadać posiłkom gotowanym w swojej kuchni niepowtarzalnego smaku, dlaczego by nie zacząć hodować własnych ziół na parapecie? Takim roślinom nie potrzeba naprawdę wiele uwagi. Szczególnie kiedy zdecydujesz się na specjalne donice do ziół, które zadbają o odpowiednią wilgotność gleby nawet wtedy, kiedy Ty pojedziesz na wakacje. Na rynku dostępne są nawet elektroniczne modele ze wskaźnikiem poziomu wody. Takie rozwiązanie gwarantuje Ci, że Twoja bazylia, oregano czy tymianek nie zwiędną, bo zapomnisz je podlać.
Skoro mowa o własnoręcznie wyhodowanych ziołach, dlaczego nie zabrać się także za produkcję własnych kiełków? To świetny dodatek do sałatek, kanapek i dań typu stir-fry, który obfituje w witaminę A, B, C i K oraz fosfor, wapń, potas, żelazo czy magnez. Naprawdę warto dołączyć je do swojej diety, a specjalna szklarnia do kiełków jedynie ułatwi ten proces. Wystarczy, że umieścisz w niej nasiona kiełków i wodę, a pojemnik umieścisz w nasłonecznionym miejscu, a na Twoich oczach będzie działa się prawdziwa magia.