Chcesz nauczyć się planowania posiłków, aby nigdy więcej nie stawać przed pytaniem: „Co dziś ugotować?”. A może męczy Cię już pośpiech i pragniesz zadbać o regularne spożywanie pełnowartościowych potraw? Jeśli na którekolwiek z pytań odpowiedziałeś „tak” – ten artykuł jest dla Ciebie. Przygotowaliśmy listę sposobów na bardzo proste, a przy tym nowoczesne planowanie posiłków w domu.
Planowanie posiłków warto zacząć od generalnych porządków w kuchni. Czasem nawet nie zdajemy sobie sprawy, jak wiele produktów mamy już pod ręką. Przygotuj trzy listy i podziel je na następujące kategorie:
Przejrzyj przyprawnik, szafki z artykułami sypkimi oraz lodówkę. Podziel wszystkie artykuły na dwie pierwsze kategorie listy. Kiedy skończysz, jeszcze raz sprawdź, które produkty mogą za chwilę się skończyć i wykonaj spis rzeczy do kupienia. Z tak przygotowanymi listami przejdź do dalszych kroków.
W obecnych czasach technologia pod wieloma względami ułatwia nam nawet tak prozaiczne czynności jak planowanie posiłków. Każdy może skorzystać z wielu darmowych aplikacji mobilnych zawierających tysiące przepisów na każdy dzień. Ale to nie wszystko! Dostępne są również aplikacje, które na bazie produktów znajdujących się w naszej lodówce wyszukują proste przepisy. Jest to idealne rozwiązanie dla wszystkich, którzy nie mają głowy do tworzenia dań na własną rękę
Przykłady aplikacji do ściągnięcia na telefon z systemem Android/iOS:
Dużym ułatwieniem w planowaniu posiłków są aplikacje mobilne. Dzięki nim możesz nie tylko gromadzić zdrowe przepisy oraz łatwiej zaplanować zakupy, lecz także zadbać o swoją sylwetkę. Aplikacje takie jak Myfitnesspal, YAZIO czy Fitatu to również liczniki kalorii. Możesz skorzystać z przeliczonych przepisów udostępnianych przez użytkowników albo tworzyć własne na podstawie ulubionych produktów. Programy zapewniają szeroką bazę artykułów spożywczych. Wystarczy zeskanować kod kreskowy na opakowaniu produktu i podać ilość, którą chcesz zjeść. Możesz robić to z wyprzedzeniem, planując zdrowe i pełnowartościowe dania na cały tydzień lub miesiąc.
Przepisem bazowym nazywamy główny posiłek w danym tygodniu, do którego przygotowania potrzebujemy sporo składników. Załóżmy, że w weekend rodzina zawsze organizuje szykowny obiad złożony z dwóch dań i deseru. Do ugotowania tych potraw wykorzystują jednak wyłącznie część produktów. Przykładowo pół puszki kukurydzy konserwowej czy ćwierć słoika sosu curry itd.
Planowanie posiłków na podstawie przepisu bazowego polega więc na wymyśleniu potraw na pozostałe dni tygodnia z produktów, których nie zużyjemy do dań głównych. Dzięki temu marnujemy mniej jedzenia i jesteśmy bardziej ekologiczni.
Zdjęcie główne: unsplash.com/Pablo Merchán Montes